Var började man med graffiti?

Graffiti. En kontroversiell konstart, som ses som menlöst kladd av vissa. Graffiti kan vi se lite överallt runtom i landet. Många tycker att graffiti stökar ned, medan andra tycker att de färgglada tilltagen kan tolkas som livad konst som lyfter upp ett annars tråkigt område. I Göteborg har det länge funnits graffitikonstnärer som sprider sin konst på spårvagnar och tåg, men allt som oftast tvättas det bort illa kvickt. Blir man påkommen med att spreja färg på offentliga platser eller spårvagnar kan man åka på böter, eftersom det ses som skadegörelse. Många kommuner diskuterar för närvarande att införa lagliga graffitiväggar där graffitiartister kan utöva sin konst fritt.

Prague, Czech Republic
Prague, Czech Republic

Hur kom graffitin till Sverige?

Graffitin som konstart kom till Sverige på 80-talet, närmare bestämt runt 1984. Det var då filmerna Style Wars och Wildstyle släpptes i Sverige. Style Wars är en dokumentär som visar hiphopkulturen i USA i början av 80-talet, och hur sprejkonsten hör samman med hiphop. Man kan säga att det var här i USA själva konsten som sådan föddes. Precis som andra subkulturer såsom goth, punk, rock och raggare hade hiphopkulturen sprejkonst som något som ansågs vara specifikt för den sociala gruppen. Förutom musik, rap och låtskrivning uttryckte man sig ofta med färg. Graffiti kan se ut lite hur som helst, men det är själva budskapet i texten eller bilden som var andemeningen från början. Nuförtiden behöver graffiti inte betyda att man vill sända ut något specifikt budskap, utan är i de flesta fall mer som en hobby. Förutom musikstilen och konsten var det också populärt med en särskild klädstil. Denna känner de flesta 80- och 90-talister till, eftersom det var poppis att klä sig så i början av 2000-talet och slutet på 90-talet. Stilen kännetecknades av väldigt löst sittande byxor, så kallade baggyjeans, och gärna en oversized tröja, keps, och guldkedjor eller liknande smycken. Stilen är populär än idag, men med viss modernisering. Du kan hitta liknande kläder, bland annat hos märket Desigual. Det pågår just nu Desigual rea online, så passa på att kolla in det om du är intresserad av lite nya kläder.

Graffiti i den svenska kulturen

Även fast graffiti mestadels setts som kladd av många, har konstformen ändå satt sin prägel på den svenska kulturen. Den första uppmärksammade graffitimålningen är belägen i Stockholm och kallas Fascinate. Den målades år 1989 av då tonåriga Tarik Saleh och hans vän Circle och var på tiden den största i Europa med sin 13 meters bredd och åtta meters höjd. Till skillnad från den mesta graffitikonsten gjordes denna i samförstånd med fastighetsägaren, så att tvätta bort konsten var inte på tal. Fascinate står kvar än idag, om än lite blekare än från början – vilket är självklart då målningen funnits väldigt länge. Under 2010 planerades en totalrenovering av bostadsområdet där Fascinate står. Efter mycket om och men beslutades det under 2015 att målningen skulle kulturmärkas, då den trots allt var den första i Sverige och således ansågs ha ett visst historiskt värde. Väggen behölls, men resten av byggnaden beslutades att rivas ned, tillsammans med övriga byggnader i närområdet.