Streetwear

Streetwear är framförallt ett mode som är i ständig utveckling. Inspirationen kommer från det som händer i klädstilarna i städernas gatuvimmel. Klädstilen är svår att definiera. Förmodligen för att det handlar om ett gräsrotsmode. Även om det är knepigt att definiera vad streetwear är så går det att urskilja några allmänna principer.

 

Bekvämt och avslappnat
Streetwear kännetecknas framförallt av att det handlar om bekväma plagg som man känner sig avslappnad i. Plaggen är ofta jeans, t-shirts, sneakers, alltså gymnastikskor, och basebollmössor. Stora solglasögon tillhör accessoarerna till streetwear.

 

Influenser från hip-hop
Man kan lätt spåra streetwearmodets influenser från både hip-hop och skateboard stilar. Till det kommer en dos 1980-tals nostalgi. Vanligen har streetwear-kläderna grafiska tryck, starka färger, retro design och logotyper.

the dancer

 

Jeans
Från slitstarka arbetarkläder till streetwear. Jeans är vad som skulle kunna kallas typisk streetwear. Det gäller allt från de traditionella byxorna, blåjeansen till, jackor, skjortor och kjolar tillverkade av det slitstarka bomullstyget som i våra dagar kallas denim. Nuförtiden finns jeans i alla möjliga färger, de behöver inte vara blå.

 

En motreaktion
Förespråkare för streetwear menar att det klädmodet är en motreaktion till de masstillverkade kläder som säljs i de stora galleriorna och köpcentra. Streetwear uppstod mot slutet av 1900-talet. Pionjärerna inom streetwear hade möjligheter att uttrycka sin individualitet. De kunde kombinera lättsamma, avantgardistiska plagg. Var och en skapade på så sätt sin egen sin egen stil. Även om även de framförallt var influerade av hip-hop och skateboardåkare.

 

Paradoxen
I våra dagar är streetwear, motsats till tidigare, något som är förknippat med en dyr prislapp. Något som beror på att det massproducerade modet är har tydliga och starka influenser från streetwear.

 

För den som vill vara som streetwear-pionjärerna och uttrycka sin individualitet finns alltid möjligheten att skapa sin egen streetwear-garderob. Något som bland andra medtryck.com kan bistå med.