Kom igång med graffitti

Graffitti-målande är något som tenderar att dela människors uppfattning. Det beror mycket på att det är ett ord som är väldigt laddat i sig. Många tänker på fult klotter när de hör ordet, sönderbombade tunnelbanevagnar och tags på olämpliga ställen. Detta samtidigt som många andra ser det som en högst legitim konstform och ett kreativt och inspirerat sätt att uttrycka sig på. Graffitti av den förra sorten, klotter, är inte nytt utan det är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Den form av graffitti vi pratar om här, i form av genomarbetade konstverk gjorda med sprayburk, är dock betydligt yngre. Den växte fram i 70- och 80-talets New York och har en stark koppling till hiphop-kulturen. Det gör att du som vill komma igång med graffitti både behöver lära känna stilen och lära dig själva hantverket.

Graffittins stil och kultur

Eftersom hiphopen och till viss del skatekulturen är det som ligger till grund för graffittin är det väldigt populärt med baggy-kläder, sneakers och utpräglade accessoarer. De senare får gärna vara kraftigt överdimensionerade och i guld. Om du köper äkta vara och sen tröttnar på stilen behöver du inte oroa dig. Du kan lätt sälja guld sen när det är dags att göra något annat (eller du behöver mer färg). På totalen blir det ofta billigare än att köpa saker som du inte kan göra dig av med senare.

Vad behöver jag?

Ett bra sätt att komma igång på är att lära känna och gå med i ett ”crew”, en samling graffittikonstnärer som jobbar tillsammans. På så sätt kan du utvecklas genom att se hur andra gör. De flesta har en helt egen stil och jobbar på olika sätt.

Den bästa startpunkten är att sedan börja jobba på din tag. Din signatur. Precis som Van Gogh och de andra gamla mästarna signerade sina konstverk gör graffittikonstnärer det. Din tag är oftast en pseudonym för att du om du vill ska kunna vara anonym. Tänk dock på att om du målar illegalt kan du fällas om polisen kan knyta dig till din tag vilket kan bli väldigt dyrt. Smartast är att hålla sig till lagliga väggar eller tavlor.

Det finns få regler i graffitti. Vissa jobbar på frihand medan andra gör schabloner som sedan kan tejpas fast på underlaget som ett stöd för målandet. Oavsett vilket du väljer kommer du behöva sprayfärg av något slag. Testa dig fram för att hitta ett fabrikat du trivs med. Eftersom spray är väldigt giftigt är det klokt att utrusta dig med en skyddsmask och latexhandskar när du jobbar.

Ett bra skissblock är också ett måste, liksom högkvalitativa pennor. Om du verkligen vill bli en konstnär behöver du öva först. Testa en idé och se hur du bäst kan få till den teoretiskt innan du byter medium och går över på att göra den i storformat. Det ligger mycket planering bakom ett stort konstverk!