Under 80-talet blev grafitti väldigt inne. Många ungdomar blev verkliga konstnärer även om flertalet bara ägnade sig åt klotter på väggarna och husfasaderna. Är ditt barn seriöst intresserad av grafitti så ska vi ge dig som förälder några tips på hur du kan främja intresset – om det handlar om mer än bara kludd, det vill säga.
Tapeter med grafitti
Istället för att låta ditt barn gå lös på tapeterna hemma så finns det faktiskt inspirerande tapeter fulla av grafitti. Dock kan det faktiskt vara riktigt kul att låta ditt barn få måla sitt eget rums väggar med grafitti så det blir riktigt personligt. Men se då till att göra det snyggt, annars är det risk att allt blir förstört eller att barnet tröttnar på dekorationen inom kort. Det kan också vara tillräckligt att ha en enda vägg eller bara en del av en vägg med grafitti, annars är det också lätt hänt att det blir för mycket och det kan verka stressande på barnet att vistas i i det långa loppet.
Kurser i grafitti
När barnet blir lite äldre eller när han eller hon börjar studera så finns det faktiskt kurser att ta och som även du som förälder kan ta för att bli mer bekant med konstformen. Bland annat i Luleå finns det kurser som kombinerar demokrati och grafitti, ett bra sätt att lära sig uttrycka sig genom en omtalad konstform och samtidigt få ut ett budskap på rätt sätt. Nyfiken?
Kläder med grafitti som streetwear
Klädstilen för barn och ungdomar som har fattat tycke för grafitti är ganska utmärkande. Grafitti bottnar i den typiska skate/streetwear kulturen. Idag finns det massor med klädmärken som designar just streetwear med inspiration från grafitti som konstform och livstil, bland annat den fantastiska Kids Brand Store som säljer kläder i alla stilar för både killar och tjejer.
Grafitti som terapi
Visste du att målning och teckning kan vara en fantastisk terapimetod? Och inte bara genom att teckna ner på papper vad du känner utan helt enkelt att måla grafitti. I och med att man verkligen får använda hela kroppen när man utövar grafitti och sprayar över hela väggar och skapar unika detaljer, så får kroppen och sinnet arbeta på ett sätt som ger utlopp för känslor och psyke. Testa under en period då du mår dåligt eller när ditt barn kanske går igenom en tuff period i sitt liv. Istället för att ge klagomål, kolla vad din tonåring faktiskt försöker förmedla med sin konst eller ännu bättre – låt henne eller honom måla med terapi som utgångspunkt.
Om du försöker se grafitti på ett helt annat sätt än bara klotter kommer du att få ta del av en underbar och inspirerande konstform som faktiskt kan utövas var som helst i världen.