Sloveniens huvudstad Ljubljana har på senare tid upptäckts av turister från hela Europa. Som en liten pärla ligger staden nära Medelhavet, i väster granne med den klassiska italienska kulturen, i öster återfinns balkantoner från Kroatien och samtidigt bär staden på en stor del preussiskt kulturarv. Ljubljanas vackra arkitektur och pittoreska gränder lockar fler och fler till staden, men här har du inte bara historia utan också en pulserande och levande nutida konstscen. Distriktet Metelkova Mesto har fått kultstatus i staden och vad som förut var militärbaracker ockuperas sedan nittiotalet av konstnärer och en politisk alternativ aktivism.
Ett modernt kulturarv
Konstkvarteret i Ljubljana pryds av graffiti, skulpturer och suggestiva installationer gjorda av övergivet skräp, fordon och industriavfall. Även om området är relativt folktomt under dagtid kan en promenad där kännas som en ren upptäcktsresa. De många husen är täckta av konstfull graffiti eller mosaikfasader och i fönsterna kan du hitta spökliknande dockor eller ljusinstallationer. Under kvällstid kommer stadens studenter, konstnärer, musiker och nyfikna till Metelkova och umgås, tar en öl eller tar del av någon av alla aktiviteter som arrangeras i området. Området är så populärt att till och med stadens borgmästare har förklarat det som ett kulturarv och låter de många ockupanterna bo kvar, skattefritt.
Förtryck föder frihet
Sloveniens historia är en historia full av ockupation och förtryck, från Mussolinis fascistiska Italien till Nazityskland och sedermera den hårda socialistiska regimen i Jugoslavien. Under alla dessa år var konsten under statlig kontroll och det var först efter självständigheten 1991 som alternativa strömningar kunde födas och leva fritt på Ljubljanas gator. Redan under mitten av 90-talet flyttade konstnärerna in i Metelkova, trots att regeringen hade sagt nej, och började sprida sin gatukonst i kvarteret. 2006 accepterade kommunfullmäktige att Metelkova var en plats som behövdes och konsten fick rätt att leva vidare där med hjälp av statens egna pengar. Än idag är området dock fortfarande officiellt ockuperat då ingen hyra eller skatt betalas av verksamheterna eller konstnärerna där.