Graffiti inomhus

För många är graffiti ett välkommet inslag i det offentliga rummet, men det har ännu inte blivit särskilt vanligt att det hittar sin väg in i vår inredning. Graffitikonst är mycket bred och har en stor variation, något man bland annat kan se när man tittar på de verk som finns i våra storstäders offentliga rum. Trots alla duktiga målare Stockholm har att erbjuda, tillsammans med de andra storstäderna, hängs deras verk fortfarande inte upp särskilt ofta i gallerier eller konstsamlares hem. Beror det på att det inte passar med graffiti inomhus? Sanningen är att man måste vara lite restriktiv när man inreder med graffiti eftersom det är en ganska iögonfallande konst.

En effektiv detalj i inredningen

Om man har hela rummet fyllt med graffiti som har många olika färger, text och former kan det lätt se plottrigt ut och göra så att rummet ser mindre ut. Det är istället bättre att låta konsten vara som en detalj istället. Du kan till exempel låta en fondvägg vara fylld med graffiti. Eller varför inte välja att ha en stor tavla med graffiti istället för att ha det målat direkt på väggen? Graffiti som ser ut som motiv snarare än bara vanliga tags samt former är ofta mycket bättre att inreda med. Låt dig inspireras av duktiga graffitikonstnärer och deras verk för att hitta en stil som kan passa ditt hem. Ett förslag är att titta på konsten som visas upp nu när den superkända kontemporära konstnären Banksy öppnar hotell. Precis som vanligt är det fyllt med hans avskalade graffitimålningar som får stå i centrum, men utan att ta över för mycket. Istället för att bli plottrigt blir det ett coolt och avskalat modernt inslag, med en rejäl känsla av street.

Våga inred med graffiti!

Graffiti har definitivt sin plats inomhus och för det moderna hemmet kan det bli ett mycket effektfullt trick för att skapa rätt atmosfär. Om du har en lokal konstnär som du tycker är duktig kan du kanske fråga om de kan börja med att skapa en tavla åt dig? Då får du se om de har rätt stil för din inredning, innan du bestämmer dig för att investera i en hel muralmålning. I vissa utrymmen inomhus passar det bättre att ha större målningar. I en bar, ett spelrum, ett tonårsrum eller kanske i ett garage kan det vara snyggt med lite mer utrymmeskrävande verk. Vår syn på graffiti har förändrats en hel del de senare åren och från att ha varit en obskyr konst som bara hörde hemma på gatorna har det idag blivit en mer accepterad konstform. Våga ta steget och inred med det, eller låt det åtminstone få ta plats genom tavlor eller andra dekorationsobjekt. Se bara till att du beställer ett graffitiverk vars färger passar in i övrig inredning.