Daniel ”Ikaroz” Diaz

Den graffittikonstnär som går under aliaset ”Ikaroz” heter egentligen Daniel Juan Diaz. Han föddes den 9 oktober år 1974 i Stockholm, där han också lever och verkar idag, som entreprenör och graffittimålare.

När Diaz var 13 år gammal flyttade han till Bullmark utanför Umeå. Där skulle han genomgå större delen av sin utbildning, först på gymnasium och sedan på ABF:s konstskola i Umeå, mellan år 1994 och år 1995. Därefter flyttade han dock tillbaka till Stockholm, där han fortsatte studera, denna gång på Grafikskolan, mellan år 2000 och 2001. Hans alias, Ikaroz, hade han dock börjat använda långt tidigare än så, faktiskt redan på 1980-talet, då han först började med att måla graffitti på olika ytor. Den första av hans graffittimålningar kan spåras tillbaka till år 1985.

Diaz är erkänd inte bara i graffittikretsar, utan även i andra kulturella sammanhang. Riksteatern har till exempel kallat honom en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer, och hans konstverk finns inte bara på gator och torg, utan också i lokaler hos kommuner, staten och olika företag. Diaz har även ett eget företag, då han år 2012 tillsammans med flera andra personer på graffittiscenen startade företaget Klottrarna.factory-1275452_960_720

Diaz har hållit utställningar med sin konst sedan år 1994. Den första hölls på Boutique Sportif i Stockholm, men sedan dess har han också ställt ut i en rad olika konstmuseum och gallerier, till exempel Örnsköldsviks museum och konsthall år 2006, Västerbottens museum i Umeå samma år och Lilla Galleriet i Umeå år 2008. Han har också medverkat i en rad grupputställningar tillsammans med andra konstnärer, inte bara i Sverige utan även internationellt. Några exempel är på Galerie Alain Daudet i Toulouse i Frankrike år 2011, ”Urban Galore” i Köpenhamn i Danmark år 2012 och Kick and Throw Graffiti Show i Manheim i Tyskland år 2013. Han har till och med tagit sig så långt som till USA med sin konst, då han redan 2001 medverkade i utställningen ”Krylon and Beyond” i Youngblood Gallery i Antlanta i Georgia.

Om du är ett fan av Ikaroz’ verk i synnerhet, eller av graffittikonst i allmänhet, kan ett effektivt sätt att visa det, samtidigt som du skapar en dekorativ fondvägg i ditt hem, vara att skapa en fototapet med graffittimotiv. Du kan enkelt skapa dina egna fototapeter på Photowall.se.