Magnus Gustafsson

Magnus Gustafsson, som föddes 1972 och är känd under sin pseudonym Nug, har bland annat kallats ”en av Sveriges värsta klottrare”. Han är en svensk konstnär och en graffittimålare, en konstform som många visserligen skulle kalla för klotter. Ändå skiljer han sig mycket från de som vanligtvis klottrar, som brukar vara unga graffittimålare i tonåren som letar efter spänning, ett sätt att motverka samhället eller bara ett sätt att utrycka sig. Gustafsson är istället en utbildad konstnär, och har en magisterexamen i fri konst från den prestigefulla och kontroversiella konstskolan Konstfack i Stockholm. Gustafsson själv har bidragit till skolans kontroversiella stämpel, framförallt genom sitt verk ”Territorial pissing”, som ställdes ut för första gången på Konstfacks vårutställning år 2008.

I konstverket, som är ett videoverk, ses en person som bär mask spreja svart färg inne i en tunnelbanevagn i Stockholm, och sedan kasta sig ut på perrongen genom ett av fönstren i vagnen, vilket medför att rutan krossas. Den dåvarande kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, fick se konstverket på konstmässan Market, och reagerade mycket negativt till det. I ett uttalande om verket sade hon bland annat att det inte var konst, och att graffitti ”till sin natur är illegalt”. Konsverket ledde till en polisanmälan av Gustafsson, som utreddes misstänkt för grov skadegörelse vid två tillfällen. Förundersökningarna av fallet lades dock ned, då det inte gick att bevisa att det var Gustafsson som utförde skadegörelsen. SL, som ägde tunnelbanevagnen, har fortfarande ett skadeståndskrav på 100 000 kronor som kvarstår.tren-vechi-949858_960_720

Trots kulturministerns avsmak fanns det uppenbarligen andra som såg ett värde i denna form av konst, då galleristen Andreas Brändström i maj 2009 hade sålt fem exemplar av konstverket, för en sammanlagd summa av mellan 125 000 och 200 000 kronor. Om du själv är intresserad av att köpa konst, men skulle behöva låna pengar för att ha råd med de lite dyrare konstverken, bör du gå in på Advisa.se. Där kan du nämligen jämföra bankernas villkor, så att du får de bästa möjliga förutsättningarna för ditt lån.

Idag är Gustafsson kopplad till Galleri Brandstrom i Stockholm, och medverkar även i en publikation som heter ”Metagraffiti” och ges ut av Dokument Förlag & Distribution.