Carolina Falkholt är en svensk konstnär, musiker och graffitimålare känd under namnet ”blue”. På 90-talet flyttade Carolina till New York där hon jobbade tillsammans med andra stora graffitimålare och hon försörjde sig genom att skapa målningar åt skivbolaget Rawkus runt om i New York. Efter 4 år i New York flyttar Carolina tillbaka till Sverige och har bott här sedan dess. Carolina har gjort många samarbeten tillsammans med andra musiker och konstnärer och utöver sitt målande så arbetar även Carolina med bland annat skulptur, fotografering och film. Falkholt gjorde 2010 ett stort projekt i Mariestad där hon och ett 30-tal andra graffitimålare målade fasaden på en silo som skulle rivas i Mariestads hamn. Tillsammans skapade de en av världens största graffitimålningar. Carolina byggde även en 12 meter hög skulptur som bland annat skapades av rester från den rivna silon. I svensk media har Carolina främst blivit uppmärksammad för sin konst på ett kvinnligt könsorgan på en skola i Nyköpings kommun för några år sedan.
Carolina Falkoholts senaste konstverk övermålat!
Väggmålningen på skolan i Nyköping föreställde en abstrakt målning i rött och lila av en kvinnokropp med en tydlig vagina i mitten av konstverket. På grund av det ramaskri som uppstod i samband målningen så beslutade kommunen då sig för att täcka över hennes målning men 1 år senare togs detta bort då eleverna protesterade. Våren 2017 ställde Carolina Falkholt ut i Eskilstuna och visade upp sin kollektion som hon döpt till ”Ord ljud kön”. Nyligen så fick hennes konst återigen en plats på löpsedlarna, fast denna gång i USA där konstnären skapat en stor graffitimålning av en penis utan pungkulor och konstverket döptes till ”No time 4 ball$$”. Carolina färdigställde målningen på julafton 2017 men det slutade trots allt med att senaste konstverket övermålat för att hyresvärden till huset tyckte att bilden upplevdes som stötande. Konstnären som bara målat kvinnliga könsorgan hittills kommenterade det hela med: ”Jag kände att det behövdes en snopp, om en snopp kan komma in i en kvinna, kan den komma upp på en vägg”.
Van vid att konsten väcker mycket känslor!
Carolina Falkholt är van vid att få starka reaktioner på sin graffitikonst och det har hänt många gånger att hennes konst har blivit övermålad så hon blev inte särskilt förvånad över att hennes senaste verk blev övermålat direkt. I Carolinas fall så är graffitin en konstform där hon blir anställd av uppdragsgivare för att skapa sina konstverk, men inte alla graffitikonstnärer målar lagligt då denna konst målas för att skapa reaktioner och då ofta på husfasader, i tunnlar, på tåg och liknande. Om man blivit utsatt för skadegörelse så kan man få hjälp med delgivning av ett auktoriserat delgivningsföretag med duktiga ombud som har god utbildning inom allt som rör delgivning. Graffitis historia har alltid varit att skapa reaktioner och göra människor mer medvetna, ofta konst i form av text och i en mix med alla kulörer för att sätta färg på städerna. På 80-talet då graffitin kom till Sverige så diskuterades det flitigt i om graffiti verkligen är konst och inte vandalism.