Banksy

Banksy är kanske världens mest kända graffitimålare. Samtidigt vet ingen vem han egentligen är, eftersom han hela tiden hållit sig anonym. Banksys främsta kännetecken har blivit de karakteristiska, stencilerade graffitimålningarna, som ofta har ett politiskt eller ironiskt budskap. Han målar överallt i de städer där han varit aktiv, på skyltar, väggar, toaletter och gator. Till en början sågs hans verk endast i Bristol, men sedan han blev ett världskänt fenomen har hans målningar skymtats i städer över hela världen. Med tanke på att Banksys verk ofta gör satir över ämnen inom kultur och etik, kan man bara föreställa sig vad han tycker om att hans verk sålts på auktion för så mycket som 40 000 amerikanska dollar. En av många kändisar som betalat storkovan för att äga en äkta Banksy är Angelina Jolie, som betalade ungefär 2,7 miljoner kronor för den äran. Om du också tycker om konst, men inte har finanserna för att köpa de konstverk du verkligen vill ha, kan det vara dags att rensa ur dina byrålådor och smyckeskrin på jakt efter guldsmycken som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld, och därmed få in pengar till dina verkliga passioner, som konst.800px-Banksy_Girl_ATM_crop

Hur kan man då köpa konst som målas på gator och torg? Svaret är att man inte gör det – de får helt enkelt vara kvar där de målades. Istället har Banksys agent, Steve Lazarides, ett galleri i London under namnet Laz Inc där man kan köpa Banksys originalverk. Påståendet att Banksys gatukonst får vara kvar där den målades är dock ibland en sanning med modifikation – hans målning av två polismän som kysser varandra målades till exempel över. De två männen som utförde dådet dömdes dock senare till sex månaders villkorligt fängelse.

Banksys anonymitet är sannolikt en stor bidragande orsak till lockelsen bakom hans verk. En av den nästan obefintliga skaran som har träffat Banksy ansikte mot ansikte och fått intervjua honom är reportern Simon Hattenstone från The Guardian. Han beskrev Banksy som ”en 28-årig man som dök upp klädd i jeans och t-shirt, med en silvertand, silverkedja och silvrigt örhänge”. Vidare beskrev han honom som ”en korsning mellan Jimmy Nail och den brittiske rapparen Mike Skinner”.