Graffiti i Gaudís fotspår

Barcelona är inte bara en stad att besöka för att se fotboll, äta tapas eller ta ett dopp i medelhavet – här finns även en spännande graffitivärld att uppleva. När det kommer till det lite mer alternativa inom kultur och konst står Barcelona med på listan över de storstäder du inte får missa att besöka.

Frihet och demokrati

1975 var året då Spanien sakta men säkert började gå från diktatur till demokrati efter att ha varit i Franscisco Francos makt sedan slutet av 30-talet. Detta innebar en revolution för medborgarna där många för första gången hade den demokratiska rättigheten till att uttrycka sig om till exempel missnöje. Många vill idag hävda att denna demokratiska revolution till mycket präglat den spanska kulturen och framför allt i Katalonien som idag har en pågående kamp om självständighet.

Den så kallade protestkulturen är ett begrepp som symboliserar en stor del av den graffitikonst du möter på Barcelonas gator och torg. Ett arv från den nämnda demokratirörelsen på 70-80-talet.

Graffitigalleri i varje gatuhörn

En av tjusningarna med Barcelona är att det faktiskt är fullt möjligt att på egen hand strosa runt och ta sig mellan många olika stadsdelar till fots. För dig som vill uppleva stadens gatukonst på nära håll är detta absolut det bästa sättet. Ett tips är att utgå från de gotiska kvarteren mitt i centrum där du på var och varannan jalusi möter ett verk från någon av de lokala graffitiartisterna som till exempel Pez, Konair, Zone och Simón Vasquez. Söker du på Pinterest hittar du ett otroligt stort och inspirerande urval av graffitibilder som utan tvivel är bevis nog för att Barcelona erbjuder ett av Europas största gatugallerier. Har du tur kanske det pågår någon häftig ”wall painting” när du besöker staden; flera stora namn som till exempel converse och andra street art relaterade varumärken har under åren presenterat olika live event i Barcelonas innersta stadsdelar!

Antoni Gaudí

Det vore förmodligen närmast ett brott att inte nämna den störste av alla när vi talar om konst i Barcelona, nämligen Antoni Gaudí. Den kände konstnären och skaparen till några av stadens främsta monument så som berömda kyrkan Sagrada Familia, Casa Batlló och Palau Güell. Gaudís unika stil var till en början en blandning av flera genres, men skulle med tiden utvecklas till en unik organisk stil med surrealistiska inslag. Hans konst och kreativa tänkande lever vidare än idag i mycket av den konst som presenteras direkt på gatan i form av graffiti och street art.