Kreativt målande

Graffiti kan vara både fint och fult, lämpligt och olämpligt, men oavsett vilket det är så är det kreativt. Det krävs kreativitet för att måla och det ger en möjlighet för konstnären att uttrycka sig själv och sina tankar. Om fler ungdomar skulle ägna sig åt organiserad och tillåten graffiti skulle det allmänna klottret kanske minskas.

Graffiti på display

Ett sätt att visa upp graffiti som konstform är att finnas synlig på mässor och marknader så att ungdomar kan se. Det kan även vara möjligt för graffitikonstnärer att sälja sin konst till andra. Om du som graffitikonstnär vill visa upp eller sälja på marknader och mässor kan det vara en bra idé med ett mässbord så att du kan ha lite visitkort, färger och liknande i lagom höjd. Ännu bättre blir det med stora papper eller skivor att måla på som står uppställda bakom, så att folk kan se hur målningarna blir till, eller till och med prova själva. Det kan skapa mer intresse för konstformen om fler vågar prova, kanske på träskivor, lakan eller stora pappersrullar. Endast fantasin sätter gränser.

Graffiti i hemmen

Graffiti behöver inte täcka en hel stor vägg på en husgavel eller vara hur stort som helst. Graffiti kan se ut mer eller mindre hur som helst. Att skapa graffiti som kan ha ett visst värde för en köpare kan vara klurigt. Det är oftast stora konstverk det handlar om, graffiti kan täcka hela väggar. Ett sätt att tänka är att göra graffititapeter eller graffitivävnader som kan hängas upp på väggar inomhus. Det kan också handla om att göra miniatyrer som i graffitiformat kanske då blir som en väldigt stor vanlig tavla. Med lite fantasi kan konstformen pryda hemmen och vara till förtjusning istället för att ses som smaklöst klotter på ett tåg eller i en gångtunnel.

Få ungdomar engagerade

För att fånga in klottersugna ungdomar skulle fritidsgårdar och allaktivitetshus kunna erbjuda graffiti på lakan, träskivor eller tapetrullar. Ju fler som blir intresserade och vill fortsätta måla under kontrollerade former, desto mindre blir det allmänna klottret, och någon upptäcker kanske en ny talang och en ny hobby. Graffitikonsten är bara i början av sin utveckling och det finns fler användningsområden än att bara dekorera väggar på byggnader och i tunnlar.

Ungdomar som är kreativa och gör någonting skapande får stimulans och utveckling på köpet och med detta kommer självkänsla och självförtroende. Det är också ett sätt att få ur sig sina tankar, bearbeta känslor och avreagera sig utan att göra åverkan på något, utan att behöva prata med någon eller, det värsta alternativet, utan att behöva sopa sina känslor under mattkanten.

Just graffiti kanske kan vara lättare, och häftigare, att uttrycka sig genom än att måla med penslar och färg på en liten tavla, något som verkligen inte passar alla. Därför kan den här typen av konst också passa den som är lite utåtagerande och som inte har tålamod att sitta still och koncentrera sig med smågrejer.

Graffitikonst är för alla, allt som krävs är lite kreativitet. Lycka till!