Städer med gatukonst

I många städer uppfattas graffitti och gatukonst som ren vadalisering eller klotter och många gånger kommer det bilar med utrustning, som på 5 minuter tvättar bort det. Dock ska klotter absolut inte förväxlas med gatukonst eftersom gatukonsten ofta har talangfulla människor som ligger bakom den. Det är alltså inga bråkstakar som enbart försöker väcka uppmärksamhet.

Det finns flera städer runt om i världen som har blivit berömda just för sin gatukonst. I vissa fall är det också värt att nämna att flera städer har dagar under året då de visar upp konstnärer som kommer dit enbart för att visa upp sin gatukonst. Låt oss ta oss en titt på konstnärliga städer som har satts på kartan just för sin gatukonst. Kanske du blir så inspirerad att du funderar på att göra något vackert av dina väggar eller golv hemma genom att måla på dem eller liknande. Här kan du få lite inspiration.

Lissabon

Den portugisiska huvudstaden har fullkomligt blommat ut det senaste decenniet och de som ännu inte satt sin fot där kommer att bli begeistrade även av gatukonsten. Väggar och monument – Lissabon har fantastiska talanger som målat underbar konst och gett staden ännu mer färg än innan. Anledningen att staden har så många gatumålningar, tror man har att göra med att de fattiga ville liva upp sina egna hus eftersom rikemanshusen ofta bestod av vackert kakel och färgglada motiv som andra inte hade råd att sätta på sina byggnader.

Valparaíso

Den chilenska staden Valparaíso har så mycket underbar gatukonst att man skulle kunna tro att man befann sig inne i en färgsprakande dröm målad av Chagall och Miró tillsammans. Trappsteg, väggar, gator – ja allt går att målas med pensel och graffittiburkar verkar det som. Om du inte är på glatt humör när du landar i Valparaíso så lär du bli det inom loppet av några minuter.

Melbourne

Australien har mycket bra gatukonst och Melbourne är en av städerna. I Australien anordnas även shower med installationer med gatukonst som lyser upp och lyfter hela stadssjälen. I Melbourne började gatukonsten ta form redan under 70- och 80-talen och sedan har det liksom bara bubblat på. Det är inte bara i innerstaden du kan se på häftiga motiv – vandra också utmed järnvägen och i närförorterna så kommer du få se ännu mer konst. Många målningar är så bra och realistiskt gjorda att man häpnar.

Berlin – klotter eller konst

Ända sedan Berlin var en delad stad har det funnits klotter överallt. En del är också faktiskt bara klotter som aldrig försvinner hur mycket man än gnuggar och tvättar. Men mycket är också konstnärligt och med en stark historia med tanke på vad staden gick igenom efter andra världskriget. Passa även på att köpa en bit av Berlinmuren som fortfarande säljs i butiker nära Checkpoint Charlie och dylikt. På de bitarna kan du verkligen se hur klotter kan förvandlas till konst och historia samtidigt.