Trender inom streetwear och gatukonst

Sedan 1980-talet har det varit populärt bland en grupp ungdomar och vuxna att rappa och göra konst på gator och torg. Detta är en typ av trend som ofta kopplas samman med rap, streetwear och gatukonst. Dock kan det vara svårt för utomstående att förstå vad dessa ämnen faktiskt innebär. Därför kommer denna artikel kolla närmre på de olika begreppen, då väldigt många ungdomar och barn är fascinerade av det.

Vad är gatukonst?

När det kommer till gatukonst finns det en mängd olika definitioner. En del menar att gatukonst är något som endast bör göras av professionella artister som är specialister inom just graffiti. Men andra menar att gatukonst är något som kan skapas av alla, nästan som en typ av revolt mot samhället och staten. Bakgrunden till detta är att många som är aktiva inom gatukonsten ofta gör olaglig graffitikonst på platser och byggnader som ägs av privatpersoner eller staten. Gatukonst behöver dock inte göras genom graffiti utan den kan också göras genom att sätta upp posters på olika platser. Detta är också något som uppskattat av myndigheter då det är betydligt enklare att ta bort posters i jämförelse med graffiti. Vad som är bra med posters och affischer är också att det går att köpa dem specialbeställda på nätet, samt att det finns anslagstavlor i nästan alla Sveriges kommuner där det är helt okej att sätta upp dem lagligt.

Vad är streetwear?

När det kommer till streetwear är detta begrepp lite mer komplext i jämförelse med gatukonst. Anledningen till detta är att streetwear kan se olika ut i olika länder och kulturer. Generellt sett går det dock att säga att många som bär streetwear har lite pösigare kläder, exempelvis en hoodie och jeans. Utöver det brukar många också ha på sig en keps eller luva. Detta på grund av att många som bär streetwear identifierar sig med kriminell verksamhet i vissa fall. På så sätt vill en del täcka kroppen med mycket kläder så att inte andra människor kan identifiera dem. Detta är dock en ganska grov generalisering, men det är något som har sitt ursprung inom rapmusik och droger i USA. Många rappare i USA hade under 80- och 90-talet nämligen tuffa uppväxter, vilket är något sitter kvar i stilen idag.

Rapmusik

När det kommer till rapmusiken bär många av artisterna streetwear och många musikvideor visar också graffiti och liknande. På så sätt är rappare ofta ledande när det kommer till att påverka hur gatukulturen förändras genom tiden. Många av de ungdomar som bär streetwear lyssnar nämligen på just rapmusik, vilket gör att de olika begreppen ofta går hand i hand. Dock finns det en del sociala problem som kan kopplas till just rapmusik och kriminalitet. Många rappare har nämligen blivit både gripna och dömda för droginnehav och olika typer av våldsbrott, både i Sverige och i utlandet.